Att klä sig som en punkare

Att klä sig som en punkare

Punken härstammar från Storbritannien och var tveklöst en av 70-talets mest populära musikstilar. I fattiga förorter till London började ungdomar att klä sig punkigt som en protest mot det som var kommersiellt. Punken handlar mycket om att vara emot – och då framförallt det som just är kommersiellt. Som en följd av detta är punkarnas klädstil minst sagt uppseendeväckande. Själva grundtanken skulle vara att dra uppmärksamhet till sig, utan egentligen bry sig om vad någon tyckte. Sammantaget kan man säga att klä sig punkigt är att klä sig uppseendeväckande, och inte som någon annan.

Plagg och stil

  • Skinnjacka. En svart skinnjacka är ett vanligt plagg att bära bland punkare. Skinnjackan får gärna ha mängder av spetsiga nitar påsatta. Därtill har många punkare pins och knappar på jackan av olika slag, inte sällan med antikommersiella budskap. Har man ingen skinnjacka kan en svart, lång rock fungera som substitut. Dessa rockar är ofta just väldigt långa och kan gå ner ända till marken.
  • Dr Martens skor. Skor från Dr Martens är mer regel än undantag i många punkarkretsar. I England skulle skorna att bli en symbol för arbetsklassen, där många unga punkare kom ifrån, från början. Dr Martens skor finns i flera olika färger, men vanligast är att man bär dem i svart.
  • Byxor. På benen är det vanligt att man har svarta, tajta jeans eller skinnbyxor. Även byxorna kan ha pins och nitar på sig, och har även ofta hål.
  • Frisyr. Frisyren är kanske det som bäst kännetecknar en punkare. Det är inte ovanligt med en hög och spetsig tuppkam, färgad i olika starka färger.

Handlar inte bara om kläder

Många punkare skulle nog säga att punkstilen snarare handlar om en livsåskådning än vilka kläder man har på sig. En punkare som enbart följer trender skulle kunna ses som en posör. Däremot har punkstilen fört med sig trender som många andra har tagit efter. Dr Martens skor är ett exempel på detta, som visserligen redan var populära innan, men som många unga sett punkare använda och tagit efter. Någon som bär Dr Martens skor kanske anser sin stil som influerad av punken, utan att för den delen vara punkare.