Infraröd bastu – för detox och viktnedgång?

En sund, slank och stark kropp är något som dom flesta strävar efter. Det innebär inte helt sällan strikta dieter, hård träning och ett allmänt hälsosamt liv. Hade det funnits genvägar är det säkert många som valt dessa istället och något som det faktiskt pratas om en del i sammanhanget är infraröd bastu. Den ska enligt många kunna vara effektiv både för att ”detoxa” kroppen och för att få igång förbränningen och därmed gå ner i vikt. Funkar det?

Infraröd bastu som detoxmetod

Hälsa handlar inte bara om hur kroppen ser ut på utsidan – långt ifrån. Insidan är minst lika viktig, om inte ännu viktigare, för att man ska vara hälsosam och hur man än bär sig åt kommer olika gifter, så kallade toxiner, att lagras i kroppen. Maten vi äter, luften vi andas och flera andra saker bidrar till det gift som finns i kroppen och för att bli av med det är det både vanligt och populärt med detox.

Var kommer då infraröd bastu in i bilden? Jo, det är nämligen så att genom att basta regelbundet i en sådan kommer strålarna göra att inkapslade gifter frigörs så att kroppen har en chans att göra sig av med dom.

Även om temperaturen är lägre i en infraröd bastu än i andra varianter så upplever många att man svettas mer. Det är just för att kroppen gör sig av med allt ”skräp” – genom att svettas ut det.

En amerikansk studie visar att ”svetteffekten” ser annorlunda ut enligt följande:

Infraröd bastu:

  • 80% vatten
  • 20% gifter

Annan bastu:

  • 97% vatten
  • 3% gifter

Gå ner i vikt genom att basta

Hälsa och vikt är starkt förknippat med varandra och visst är det så att det inte är särskilt hälsosamt att bära runt på en massa tunga extrakilon. När man bastar i en infraröd bastu kommer förbränningen igång och på en halvtimme i dom infraröda strålarna bränner man ca 600 kalorier.

Det motsvarar en väldigt lång promenad eller en något kortare löptur. Att basta bör dock inte ses som en bantningsmetod men det kan vara ett bra komplement för att få en extra skjuts, i kombination med en god kosthållning och vardaglig motion.

Att detoxa sin kropp och kanske minska några extra kilon kan alltså vara möjligt genom att regelbundet basta i en infraröd bastu – förutsatt att man lever hyfsat sunt i övrigt.