Skotrender

Skorna kan säga väldigt mycket om vem man är som person. Skorna är inte bara något praktiskt för att skydda fötterna mot väder, vind och hårda underlag. Skorna är mycket mer än så, och i den här texten kan man lära sig mer om plaggets historia och hur det såg ut för länge sedan.

Endast eliten fick bära skor

Under antiken förbjöds tidigt slavar och andra människor i samhällets undre skikt att bära sandaler. De enda som nu slapp gå barfota var de högre klasserna. Till exempel så avbildades Afrodite, kärleksgudinnan, med platåskor medan trendiga kvinnor i medeltidens Italien ibland fick balansera nästan 50 cm meter över marken.
I dagsläget utvecklar olika skodesigners, som Manolo Blahnik, stilettklacken till fulländning. När det kommer till skor, är det ett statement man gör när man bär dem. Ända sedan romarriket har skor och kängor använts för att symbolisera makt, rikedom och status. Vill du hitta skor till bra pris finns det nu ett antal sätt! Sidor i stil med denna, rabattkodfootway.se, innebär bättre pris för kvalitet.

Brittiskt museum berättar om historien

Ett av världens mest framstående museer för konsthantverk och design, Victoria & Albert Museum i London, har gjort en omfattande utställning om skornas historia. Bland annat trängs här den franska drottningen Marie Antoinettes silverbroderade högklackade skor tillsammans med fotbollsspelaren David Beckhams fotbollsskor. Även några av världens mest innovativa och extrema skodesigner visas upp – bland annat popstjärnan Lady Gagas vågade fotbeklädnader och den japanska geishans geta-sandaler.

Högklackat

Den högklackade skon har länge associerats med bland annat makt, begär, löje och fåfänga. Till just antikens starka kvinnoideal var de tjocksulade platåskorna, även kallat kothorni (den skotyp som bland annat Afrodite avbildades med), ett starkt inslag.
Redan på den här tiden anklagades kvinnorna för att vara luriga genom att framstå som längre än de egentligen var. I Romarrikets olika badhus använde kvinnor ofta höga trätofflor, för att undvika de blöta och varma golven.