Skydda dig själv via säkerhetsdörr

En villa och en lägenhet har flera skydd som du kan förbättra för att minska risken för inbrott. Dessa skydd är bra att känna till, speciellt om du vill kunna skydda dig själv, din familj och dina saker från brottslingar. Först och främst har du skalskyddet, det yttre skyddet. Här ingår dina väggar, fönster, tak och dörrar. Just fönster och dörrar är lite extra viktiga eftersom dessa brukar drabbas först. Det är ytterst sällsynt att en brottsling tar sig in genom väggen eller taket, om det inte finns uppenbara svagheter att utnyttja. Du kan använda svenska säkerhetsdörrar och förstärkta glas för att förhindra och fördröja tjuven som försöker ta sig in på detta sättet. En bra dörr kan också stoppa flera inbrott.

Larm som du kan använda hemma

Ett larmsystem går även att användas i en bostad, inte bara hos företag och på parkeringar. Syftet med ett larmsystem är att förebygga och förhindra brott samt minska effekten av ett eventuellt brott, något som systemet kan göra alldeles utmärkt även när du installerar det i ditt hem. Ett larmsystem kan bestå av flera delar. Om ditt skalskydd består av svenska säkerhetsdörrar och förstärkta glas kan det inre skyddet bestå av kontaktlarm och övervakningskameror med rörelsekänslighet. På så sätt kan du snabbt se om någon bryter sig in genom dina svenska säkerhetsdörrar och du kan börja inleda någon form av åtgärd.

Övervakningskameror

Idag går det att köpa kameror som du själv kan installera hemma. Dessa ger dig en klar bild över vad som sker i hemmet. Tänk dock på att många ogillar att bli övervakade och att det finns speciella regler som gäller om du ska rikta din kamera mot en plats som allmänheten har tillgång till.
Dagens kameror kan ge dig en klar bild över vad som händer i ett område både under dagen och natten. De är oftast utrustade med IR-lampor, vilket ger ett osynligt ljus som endast kan plockas upp av övervakningskamerans känsliga sensor.

Vad säger lagen om övervakningskameror?

Det finns flera lagar som styr hur du använder en övervakningskamera men de flesta har ett undantag för privatpersoner, under förutsättningen att du uppfyller vissa krav. Du får inte filma en plats där allmänheten har tillträde, endast med tillstånd
Du bevakar i egenskap av privatperson, inte som företag
Bevakningen är av rent privat natur. Det sistnämnda betyder att övervakningen bedrivs inom din privata sfär och inte mot din granne, mot en allmän yta och så vidare.