Täckningskarta – ha koll för ditt internet

När det handlar om internet så är täckning en utav de viktigaste aspekterna, eftersom det avgör om det finns möjlighet att få internet på olika ställen. Som regel kan de små operatörerna inte erbjuda så bra täckning då de har ett mindre nät, medan de större operatörerna ofta kan erbjuda täckning på alla ställen. Ett sätt att få koll på hur bra täckning man kan förvänta sig i Sverige är att kolla på företagens täckningskarta. Detta är en karta som faktiskt alla svenska mobiloperatörer publicerar så att kunder kan få en överblick på var man får täckning och inte. Det är ett smidigt och snabbt sätt att göra jämförelser på.

Anledningar att kolla på en täckningskarta

Det är många som inte kollar på ett företags täckningskarta innan köp eftersom att det inte är den enskilt viktigaste faktorn vid köp av abonnemang och internet. Men det kan få förödande konsekvenser för den som behöver använda internet på avlägsna ställen och plötsligt inte ha täckning. Att kolla på en täckningskarta är alltså nödvändigt för att undvika sådana problem. Fördelen med dessa kartor är att man kan zooma in och ut på olika platser för att se exakt hur täckningen är på en viss plats. Man kan även skriva in en specifik adress. Man kan också se vilken typ av täckning som erbjuds, till exempel så erbjuds endast 2g nät i vissa områden, medan 4g nät kan erbjudas i andra områden. Att kolla på en täckningskarta är alltså viktigt för att försäkra sig om att få en bra internet upplevelse.

Operatörer med bäst täckning

Som nämnt så kan olika operatörer erbjuda olika bra täckning vilket beror på hur stort deras mobilnät är. I nuläget så finns det några operatörer som sticker ut från de andra och kan erbjuda mycket god täckning på många ställen.

  • Telia är den operatör med bäst täckning, och erbjuder täckning på de ställen som många andra operatörer inte kan. Till exempel finns mycket god täckning ända ut på landsbygden i Norrland
  • Tre erbjuder mycket god täckning i nästan hela landet, med undantag för inlandet i Norrland
  • Chilimobil har växt i popularitet på sistone och kan erbjuda i princip lika bra täckning som Tre fast ofta till ett billigare pris