Bubbelplast för säker frakt och isolering

Bubbelplast för säker frakt och isolering

Är du orolig för att värdefulla saker ska gå sönder vid flytt? Packa in dem i bubbelplast så kan de fraktas säkert.

Bubbelplasten uppfanns av en slump av två amerikanska forskare när de försökte tillverka en plasttapet år 1957. Det är tur för oss, eftersom det med hjälp av bubbelplasten har blivit mycket enklare att frakta och skicka ömtåliga varor på posten utan att de går sönder. Och att bubbelplasten är en uppskattad uppfinning märks: den omsätter cirka 20 miljarder kronor om året.

Skydda dina paket

Bubbelplast är alltså en typ av plastfolie som används som emballage. Som hörs på namnet har bubbelplasten inbyggda luftbubblor, oftast på cirka 1 centimeter i diameter, som gör att varan som packas in skyddas extra mycket. Bubbelplasten lämpar sig därför väl för att plasta in extra känsliga varor, såsom porslin och glas.

Bubbelplasten är stötdämpande och kan som sagt användas för att frakta varor, men den har även en isolerande förmåga, och kan användas exempelvis för att värmeisolera krukväxter när det är kallt, eller som isolering i växthus. (Då även kallat isolerplastfolie). Du kan spara ca 45% värme med hjälp av bubbelplast, och detta utan att det blir för mörkt (bubbelplasten släpper igenom ca 80% ljus).

Köp rätt form för dig

Du kan köpa bubbelplasten i en mängd olika storlekar och tjocklekar, och den kan köpas på rulle om du behöver packa in större varor, eller som små färdiga packpåsar för att snabbt och enkelt kunna packa in mindre varor, utan att behöva hålla på och tejpa eller knyta ihop paketet. Beroende på vad du ska använda bubbelplasten till kan du fästa den på olika sätt. Ska du packa in mindre varor kan du använda dig av tejp eller snöre, eller, som tidigare nämnt, köpa en färdig påse i bubbelplast. Om du ska slå in större varor, eller använda bubbelplasten i ditt växthus, kan du köpa brickhållare som är ett slags plastbeslag för att fästa bubbelplasten.

Återanvänd materialet

Bubbelplasten håller för att återanvändas flera gånger, och om den används i ett växthus bör den hålla i flera säsonger. Detta, förstås, endast om den som tar emot paketet motstår nöjet att klämma sönder de små plastbubblorna. Så använd bubbelplast om du vill frakta dina varor på ett säkert sätt, eller om du behöver ett ekonomiskt sätt att isolera ditt växthus.