Festklänningar för de stora ögonblicken

Vid finare tillställningar såsom bröllop, bal, examen, dop och vid högtider är det kutym att klä sig därefter. Att hitta passande festklänning är ofta en utmaning, detta för att utbudet på festklänningar är gigantiskt. För att förenkla valet av klänning har vi nedan sammanställt en liten guide kring vilka klänningar som passar för de olika festtillfällena.

Etikett och klädsel

Vid inbjudan till en festlighet brukar önskemål av klädsel på festdeltagarna nämnas. Däremot är det framförallt männens klädsel som skrivs ut och för damerna gäller det att förstå klädkoden för dem. Nedan följer därför en mer utförlig beskrivning av vilken typ av festklänning damerna ska bära när det på inbjudan står:

Kavaj – kort festklänning om männen bär ljus kostym och festen hålls dagtid. Lång aftonklänning och männen bär mörk kostym och festen är en kvällstillställning.

Mörk kostym – elegant kort eller lång festklänning beroende på dag eller kvällstillställning.

Frack – lång aftonklänning som gärna bärs tillsammans med smycken och långa handskar.

Smoking – lång eller kort aftonklänning som både kan vara kort- eller långärmad.

Vid bröllop är det viktigt att man under vigselakten i kyrkan skyler sina axlar med en sjal eller kavaj och givetvis bör festklänningen inte vara svart eller vit.

Mönster eller enfärgat

Idag är det inte ovanligt att festklänningarna är mönstrade eller har detaljer som drar uppmärksamhet till sig. Det är dock med viss försiktighet som mönster ska användas när det gäller klädkoder där frack ska bäras. Fester som hålls på dagen brukar dock välkomna färg och mönster på festklänningen och här handlar det främst om att hitta en klänning i ett bra material.

Priser

Är man bjuden till ett antal festligheter där man förväntas bära finare klänningar så bör man kanske välja att se över utbudet från de större kedjorna eller på nätet där man kan komma över vackra festklänningar till bra priser. Är det sällan man klär upp sig kan man mycket väl satsa på en dyrare klänning och variera med olika accessoarer vid de olika tillfällena. Nätbutikerna, utan lokalkostnad och butiksanställda, kan hålla nere priserna. Det är också bland dessa som utbudet är som störst, en av de bästa anser vi är Halens. Vi hoppas att ni fått med er bra tips och vi önskar er god jaktlycka!