Skillnader mellan diverse lån

SMS-lån är ett slags lån utan säkerhet som är enkla att ansöka. De betalas också ut snabbt till bankkontot – därav deras andra namn, snabblån. Det har hänt en hel del på lånemarknaden de senaste åren. Vi fick nyligen en ny konsumentkreditlag som satte tydliga gränser för bästa smslånen. Bland annat får inga sms-lån kosta mer än 40 procentenheter mer än den aktuella referensräntan. Dessutom finns det ett så kallat utgiftstak som innebär att kostanden för lånet aldrig får överstiga lånebeloppet. Med det sagt är det fortfarande ganska stor skillnad mellan bästa smslånen. Vi ska ta en titt på de främsta skillnaderna som du kan hålla utkik efter när du letar efter ett bra lån.

Stor skillnad i ränta

De flesta sms lån har valt att lägga sig i närheten av räntetaket. Det är naturligt eftersom dessa lån ges utan säkerhet och för att kraven för att få ett lån är ganska låga jämfört med privatlånen. Därför behöver långivaren ta ut lite extra i ränta för att täcka risken. Ändå går det att hitta flera sms-lån som kostar runt 10 eller 20 procentenheter mindre än de dyraste sms lånen.

Avgifter – från noll till mycket

Den andra stora skillnaden mellan olika sms lån är hur stora avgifterna är. De billigaste sms lånen är helt utan avgifter. Annars är en vanlig avgift aviavgiften. Den kan vara på 19 kronor per månad men ibland upp till 45 kronor eller ännu mer. En annan vanlig avgift är uppläggningsavgiften. Den kan exempelvis kosta 200, 300 eller uppåt 500 kronor. Det är egentligen ganska dyrt med tanke på att de flesta sms lån är små.

Storleken på lånet

De flesta långivare erbjuder sms-lån i storleksordningen 1 000 till 20 000 kronor. Vissa långivare har specialiserat sig på mycket små lån. Deras lån kan exempelvis ligga på 500 till 5 000 kronor. Sedan finns det sms lån som är ganska stora. Det finns sms-lån som är på 50 000 kronor. Här är de helt klart inne på privatlånens mark.

Villkoren varierar

Slutligen är det olika vilka lånevillkoren är. Många sms-lån har en minimiålder på 20 år. Ibland är åldersgränsen 18 år. Några få lån har en åldersgräns på 21 år eller rent av 23 år. Det finns flera sms lån där betalningsanmärkningar godtas. Då brukar istället räntan och avgifterna vara lite högre. De flesta SMS-lånen gör sin kreditupplysning via Creditsafe eller Bisnode.