Skötsel av grönytor kräver kunskap

Skötsel av grönytor kräver kunskap

Det ligger mycket arbete bakom en vacker och välskött trädgård. Förutom att det tar mycket tid i anspråk så krävs även kunskap för att kunna sköta om en trädgård på rätt sätt. Om du har stora grönytor kan det vara en god idé att ta hjälp med skötseln av dessa.

Klippa gräset, rensa ogräs, gödsla och kratta löv. Trädgårdsarbete är ett tidskrävande och tungt arbete även om det stundtals kan vara avkopplande. Gräsklippning är viktigt för att gräset ska fortsätta växa och är en central del i skötseln av grönytor. En gräsmatta måste dessutom ges näring regelbundet för att må riktigt bra. För att sköta dina grönytor på ett bra sätt bör du kanske fundera på om det behövs en stor höst- och vårstädning i trädgården? I en stor trädgård tar skötsel av grönytor ofta orimligt mycket tid. Om det är för mycket arbete för dig att utföra själv så finns det många firmor som hjälper dig med skötseln av dina grönytor. Många företag är flexibla och kan hjälpa till med det mesta, och om du önskar kontinuerlig hjälp så kan ni tillsammans lägga upp ett skötselprogram för att dina grönytor ska må bra hela året om. Många hyres- eller bostadsrättsföreningar anlitar hjälp med skötsel av deras grönytor. Det är till exempel viktigt att träd eller buskar inte växer sig så höga att de förstör fasad eller blockerar nödutgångar eller stuprännor. Vid plantering av nya träd eller växter kan det vara bra att tänka på allergiaspekten. Om möjligt undvik att plantera allergena växter på grönytor nära luftintag och tänk överlag på de som är allergiska. De växter som är mest allergiframkallande är vindpollinerade sådana, till dessa räknas bland annat gräs, al, björk, sälg, gråbo och hassel. Många allergiker har stora problem med gräs, björk och gråbo. Om det finns barn kan det vara bra att tänka på att inte plantera giftiga växer nära marken eftersom barn kan få för sig att stoppa mycket i munnen.

Kunskap är nyckeln för en god skötsel av grönytor

För att sköta om rabatter, gräsmattor och andra grönytor krävs det viss kunskap. Hur ska växterna beskäras? Hur mycket ska jorden vattnas? Och vad för jord ska användas för att växterna ska växa och trivas? Skötsel av grönytor kan verka enkelt vid första anblicken men det ligger mycket arbete och kunskap bakom en vacker och välskött trädgård.